Therapeutisch tekenen...

Het onderbewustzijn aan het woord

Vanuit mijn opleiding ben ik onder de indruk geraakt van de therapeutisch werking van tekenen. In de tekeningen van je kind én ook van volwassenen zit een verhaal over het onderbewustzijn. Kleuren, vormen, sfeer, symbolen verhouding op papier, dikte van de potloodstrepen vertellen welke onderwerpen zich afspelen in het verleden, nu en belangrijk zij voor de toekomst. Ook wordt zichtbaar waar hij/zij graag hulp bij wil of nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. 

Om de hele boodschap van het onderbewustzijn in kaart te brengen vraag ik jullie kind en tekening te maken van zichzelf, een boom en een huis. Je kind hoeft niet goed te kunnen tekenen. Wel is het belangrijk dat je kind wil tekenen. Gedwongen tekenen heeft geen therapeutische werking.

Tekenen is een feestje!


Alles wat je kind tekent is goed

Met 4 jaar tekenen de meeste kinderen poppetjes met een lijf, benen, armen en een hoofd. Daarvóór tekenen ze de bekende koppoters: een cirkel met ogen en een mond en direct daaronder twee benen. Die figuurtjes tekenen ze vanaf 2-3 jaar, wanneer ze ontdekken dat ze een zelfstandig persoon zijn, los van mama en de wereld om hen heen. Deze bewustwording van een 'zelf' drukken ze uit in de vorm van een cirkel; die staat voor eenheid en een afgrenzing van 'de anderen'.

 

 

Bron JMOuders

Ontdek wat je kind vraagt

Al weken lopen jullie tegen onbegrepen gedrag aan. Waar komt die boosheid, verdriet, angst, weerstand van jullie kind nu toch vandaan? Wat kan je voor jullie kind doen? Wat wil jullie kind duidelijk maken?

 

'Wat heeft jullie kind nodig?"

 

Ik ontmoet jullie én jullie kind graag voor een kort intakegesprek. Tijdens het gesprek van 15 minuten hoor ik graag wat jullie hulpvraag is en wat jullie wens is voor jullie kind. Hierna vraag ik jullie kind een tekening te maken van zichzelf, een huis en een boom. Het is niet belangrijk of jullie kind goed kan tekenen. Wel is het belangrijk dat jullie kind het leuk vind een tekening te  maken. Tijdens het tekenen observeer ik jullie kind en zal ik tegelijkertijd met hem/ haar praten over de tekeningen, school, spelen met vriendjes en vriendinnetjes, gevoel en nog een aantal onderwerpen.

Bijzonder is dat door alleen al te tekenen het onderbewustzijn gaat werken. Tijdens of  na het tekenen kunnen jullie zien dat jullie kind ander gedrag gaat vertonen. Zorg dat er ruimte is voor jullie kind om dit gedrag te uiten. Plan daarom direct na het intakegesprek geen ander afspraken in!

Wat heeft je kind nodig?

Na het intakegesprek maken wij een vervolg afspraak en neem ik de tekeningen mee om te analyseren.

 

Na een week vindt de vervolg afspraak plaats zonder jullie kind. In deze afspraak ontvang je een uitgebreid naslagwerk van de tekenanalyse en zal ik uitleggen wat de tekeningen verteld over het wat jullie kind bezig houdt uit het verleden en wat zijn/ haar hulpvraag is.. Vooral wat heeft jullie kind nodig?! Natuurlijk zal ik naast de uitleg ook tips & trucs meegeven. 

 

Na het gesprek kan er gekozen worden om het KIJ Krachtplan op te starten om jullie kind te helpen de balans weer terug te vinden in het lichaam, emotie, gevoel en denken. Hiervoor moet er een nieuwe afspraak ingepland worden.


Afspraak maken & Tarief

Ik ontmoet jullie graag in de vertrouwde en huiselijke omgeving van Praktijk KIJ! 

Maak hieronder nu een afspraak. Of wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op.

Intakegesprek therapeutisch tekenen duurt 75-90 minuten en kost € 75,00 incl.. btw en uitgebreid naslagwerk t.w.v. € 35,00