School & Opvang

De onzekerheid die je voelt als je schoolgaand kind bent. "Doe ik mijn werkjes goed? Heb ik wel een vriend(in)?

Wie ben ik in de groep?" Het er toe doen en aansluiting vinden in de groep is een gevoel. Dit gevoel van zoekende zijn naar de eigen identiteit. Dit is herkenbaar in het gedrag en emotie zoals een kind wat zich terug trekt, of juist heel veel aandacht trekt. Een kind wat snel huilt of boos is, veel piekert en zich onrustig voelt. 

 

Wanneer een kind zich verbind met een groep voelt het zich veilig, vertrouwd en durft hij/zij zich te ontspannen om te ontwikkelen. Een kind kan verbinden met een groep als er vertrouwen is en zichtbaar wordt dat hij/zij er toe doet.  Het is voor een kind om verbinding aan te gaan in een groep. De verbinding met zichzelf en met elkaar aan te gaan, zorgt voor ontwikkeling en uiting van emotie. Dit is belangrijk om grenzen aan te kunnen geven voor nu en later buiten de veilig en bekende wereld.


Workshop - Schateiland Verbind de groep

De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 tot en met 12 jaar. Tijdens de creatieve en interactieve workshop laat ik kinderen kennis maken met hun eigen én elkaars talenten (schatten) en valkuilen. Zo krijgt een kind inzicht dat ook zij/hij er toe doet in de groep. Dat het oké is als je even niet in de groep wil zijn en er ook andere kinderen zijn die zich wel eens zo voelen. Inzien met elkaar dat wat je voelt, wat je bijdraagt, hoe krachtig je bent als je samenwerkt. Tijdens deze workshop werken de kinderen daarom ook in groepjes van 5-6 samen om samen het Schateiland compleet te maken. 

 

De naam van het eiland wordt verzonnen door de hele groep bijvoorbeeld ; Eiland Lief voor elkaar -Eiland Je bent goed zoals je bent, enz...

Samen ontdekken de kinderen wat elkaars kwaliteiten zijn, hoe je elkaar kunt steunen, wat je niet prettig vindt of wat je graag wil doen in een groep, waar iemand heel goed in is of hulp bij nodig heeft.

Kwaliteiten, doelen, wensen, talenten, uitdagingen, valkuilen worden allemaal omgezet in beelden (plaatjes) of korte woorden. Na de workshop krijgt ieder kind zijn/ haar eigen 'opgegraven schatten' mee op een kaart naar huis als waardevol aandenken en geheugensteuntje voor zichzelf. De schatten vinden de kinderen weer terug in het Schateiland. En het Schateiland? 

Die blijft hangen in het lokaal of bij de opvang zodat de kinderen keer op keer herinneren wat hun verbind en wat hij/zij bijdraagt in de groep!


Offerte aanvragen

Tijdens de workshop verzorg ik alle materialen zoals; het Schateiland, de schatkaart voor ieder kind. Tijdens de workshop maken wij gebruik van het Schatgravers.

Wil je jouw groep kinderen voorbereiden voor het nieuwe jaar of wil je de kinderen meer met elkaar laten verbinden?

Vul het onderstaand contactformulier in en vraag de offerte vandaag nog aan!

 

Avontuurlijke groet,

Patricia

 


Praktijk KIJ Officiële Trainer Schateiland Expeditie

Sinds juni 2019 is Patricia Opdam van Praktijk KIJ erkent trainer biedt zij ook de training/workshop SCHATEILAND expeditie aan voor kinderen (van 6 tot 12 jaar) één op één of voor  groepen. De vermelding van alle erkende trainers voor de Schateinland expeditie vindt je hier.