School & BSO


Zorg voor een vliegende start

Verbind de kinderen vanaf het begin met elkaar!

 

Schateiland, geweldige methode om een groep te verbinden. De kinderen stromen de klas weer binnen. Sommige gezichten hebben een grote lach, de ander wat verdrietig, en het andere kind springt op en neer terwijl zij de hand van de docent schut. Ieder kind probeert zijn/haar rol in de klas te vinden. Of een kind nu een weekend, een mini vakantie of de grote vakantie vrij is geweest, de groep wordt altijd even afgetast. Want welke rol heb jij in de groep? Veiligheid, vertrouwen en de verbinding zijn één van de belangrijkste behoeften van de mens. Dat geldt ook voor de allerkleinste onder ons.

In het begin of tijdens het (school)jaar zie en voel je dat de kinderen niet met elkaar verbinden en/of het kind(eren) de groepsdynamiek niet prettig vinden. Je merkt op dat het ene kind geen vraag durft te stellen, de ander weet overal een antwoord op, je ziet dat kinderen elkaar plagen of zelfs pesten, een kind vindt dat leren, knutselen, luisteren enz. maar stom en wil naar huis, een kind wat niet stil kan zitten of een kind wat bijna niet

zichtbaar is.  

 

Als docent wil je het programma doorlopen wat gepland staat. Tegelijk ben je het vertrouwen, de steun en toeverlaat en het voorbeeld voor de kinderen. Als pedagoog op de buitenschoolse opvang geldt deze ongeschreven regel ook. Een kind durft meer op zichzelf te leunen en te vertrouwen op de groep op het moment dat hij/zij voelt dat er verbinding is in de groep. Schateiland is daarom goed voor een kind één op één of samen in de groep.

 

Ga nu 'Samen op expeditie' en lees wat de workshop inhoud.

 

Avontuurlijke groet,

Patricia

Officiële Trainer Schateiland Expeditie

Sinds juni 2019 is Patricia Opdam van Praktijk KIJ erkent trainer biedt Praktijk KIJ ook de training SCHATEILAND expeditie aan voor kinderen (van 6 tot 12 jaar) één op één of voor  groepen.


Voor de Expeditieganger

Als expeditieganger ontwerp je jouw eigen Schateiland en ga op reis naar jouw binnenwereld. Een expeditieverhaal waar jij de hoofdrol speelt, je geeft jouw Schateiland een naam en ook maak jij je eigen vlag. Jij bent nu de expeditieganger. Bij het maken van jouw schateiland zie je wat jouw, wensen, struikelblokken en oplossingen zijn. Ook ontdek je welke talenten (schatten) je bezit of meer zou willen hebben. Je bouwt zelfvertrouwen en zelfkennis op met verbeelding en creativiteit en wordt je bewust van wat er binnen in jou speelt.

 

 

Ik ben Schateiland trainer geworden om kinderen inzicht te geven van hun eigen talenten. Om een kind te laten zien wat hun eigen valkuilen zijn en hoe hun talenten in te zetten. Er is niets mooiers dan een kind te zien stralen van zelfvertrouwen.

 

"Schateiland is fantastische manier om een kind, of een groep kinderen op een speelse manier verschillende thema's te behandelen."

 

De Schateiland expeditie methode zet ik in bij zoveel mogelijk scholen en opvangcentra's. Schoolkinderen (expeditiegangers) (6 tot en met 12 jaar) maken samen een prachtig Schateiland waarin zij de verbinding aangaan en de veiligheid met vertrouwen centraal blijft staan.