Wiebelkind

Gepubliceerd op 31 mei 2019 om 23:17

‘Wiebelkind’, of niet?


Steeds vaker hoor ik van ouders dat hun kind op school gezien word als een “Wiebelkind”. Zo word er vaker dan één eens gezegd ‘Zit eens stil’ of ‘Hou eens op met dat gefriemel’. Of krijgt het kind de stempel dat er sprake is van ADHD of een concentratiestoornis.


Bewegingen zijn niet fout!

De bewegingen en het friemelen die deze kinderen bedenken zijn NIET fout! Met dit wiebelen geeft een kind aan dat het onbewust te kort of te veel aan prikkels verwerkt. Zo zijn er wiebelkussens om onderprikkelde leerlingen actief te houden en zorgen voor extra alertheid en betere concentratie en zijn er gehoorbeschermers voor overprikkelde leerlingen. Kauwen, sabbelen of zuigen werkt activerend voor onderprikkelde leerlingen en dempend voor prikkelgevoelige. Beweging, zoals even de trap af- en oprennen, kan ervoor zorgen dat een wiebelkind wel een tijdje stil kan zitten.


Onder- of overprikkeling

Dat kinderen die over- of onderprikkelt zijn en dus wiebelen, friemelen of wegdromen, krijgen vaak een negatieve reactie van de juf of meester. Als kindercoach doet mij dat zeer. Het komt voor dat kinderen waar zo veel in zit, de hele tijd te horen krijgen dat ze te druk zijn, of juist te langzaam, of niet op willen letten. Ze worden vaak negatief benaderd, omdat de leerkracht informatie tekort komt. Terwijl elk kind het graag goed wil doen. Het moet bekender worden dat over- of onderprikkeld de oorzaak van dit gedrag kan zijn.

 

 Informatie helpt begrijpen

Staat een leerkracht ervoor open om kinderen met wiebelgedrag te helpen? Geweldig! Ga samen in gesprek. Weet je niet wat of hoe je het kan uitleggen dat jou kind onder, - of overprikkelt is? Wil je je kind meer rust, vertrouwen en gevoel van veiligheid geven? Neem contact met mij op. Ik heb jullie graag!

 

Tip!!

Wiebelen en friemelen in de klas is het eerste handboek over zintuiglijke prikkelverwerking (zip) voor leerkrachten in het basisonderwijs en is zeker ook interessant voor ouders! Het boek voor thuis https://www.uitgeverijpica.nl/titels/gedrag/wiebelen-en-friemelen-thuis-pica

 

Bron: https://www.jmouders.nl/wiebelen-en-friemelen-in-de-klas/


Ontvang de gratis E-learning

'Verbind met je kind in 3 stappen'

Zijn jou ochtenden hectisch? Merk je dat je kind onrustig is al voor de dag begint? Is je kind heel boos, verdrietig of enorm moe na een schooldag? Wil je kind niet naar bed of slaapt je kind niet door? Last van nachtmerries?

Help je kind de prikkels voor, tijdens en na de dag los te laten. In deze GRATIS e-learning leer ik je hoe je in drie stappen verbind met je kind. Hoe je je dag opstart, hoe je thuis komt en hoe je naar bed gaan een fijn moment van de dag maakt.

 

Pre-Order

Vanaf 1 februari 2020 is deze E-learning beschikbaar. Wil je de e-learning automatisch ontvangen?

Stuur je gegevens door via het onderstaand formulier. Alvast veel leesplezier!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.